Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Domenico Losurdo: Ενάντια στην παραχάραξη της ιστορίας (I)


Σε αυτήν την ενότητα θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε την δουλειά του γνωστού Ιταλού μαρξιστή-λενινιστή κομμουνιστή φιλοσόφου Domenico Losurdo. Βασικό σημείο ενδιαφέροντος μας είναι το ζήτημα της ιστορίας και ιστοριογραφίας. Θα μπορούσε κανείς να κάνει λόγο για την ταξική πάλη της ιστοριογραφίας, εννοώντας το πεδίο μάχης που διαμορφώνεται στα πλαίσια της σύγχρονης ιστοριογραφίας σε σχέση με την σημασία της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και της ΕΣΣΔ στον εικοστό αιώνα, αλλά και το πραγματικό ταξικό αντιδραστικό ρατσιστικό πρόσωπο των καπιταλιστικών φιλελεύθερων δημοκρατιών.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο Losurdo δεν κάνει μαρξιστική ιστοριογραφία όπως την καταλαβαίνουμε συνήθως. Στόχος του είναι να πολεμήσει τις διαστρεβλώσεις που έχουν προκύψει από την αστική και αντεπαναστατική ιστοριογραφία. Τα μέσα που χρησιμοποίει δεν είναι πάντοτε απαραιτήτως μαρξιστικά, καθώς δεν προσπαθήσει να αναλύσει το αντικείμενό του πρωτογενώς, αλλά να κάνει μια κριτική της άρχουσας ιδεολογίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιεί πολύ συχνά πηγές αστικές αντιδραστικές και αντικομουνιστικές, προκειμένου να δείξει είτε την αντιφατικότητα των περιγραφών είτε τις αθέλητες ομολογίες για την διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας.
Όσες ελλείψεις και να μπορεί να εντοπίσει κανείς σε αυτόν τον τρόπο προσέγγισης των εκάστοτε ζητημάτων, γεγονός παραμένει ότι το έργο του Losurdo αποτελεί σήμερα μια σπάνια περίπτωση ειλικρινούς χρήσιμης μαρξιστικής προσέγγισης των ιστορικών και ιστοριογραφικών ζητημάτων στον διεθνές ακαδημαϊκό κόσμο. Αποτελεί έναν αναγκαίο σύμμαχο στην σημερινή δύσκολη στο ιδεολογικό πεδίο πάλη.
Είναι σημαντικό ότι υπάρχει κάποιος σύγχρονος φιλόσοφος, ο οποίος δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι δεν έχει καν νόημα να μιλάμε σήμερα για το αν η Οκτωβριανή Επανάσταση απέτυχε. Ότι οι κομμουνιστές δεν έχουν κανένα λόγο να «μισούν τους εαυτούς τους», να αρνούνται την ιστορία τους ή να αισθάνονται συνεχώς υπόλογοι. Ότι η ιστορία των κομμουνιστών είναι λαμπρή, γεμάτη νίκες μαζί με τις ήττες, και σίγουρα δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν «ουμανισμό» και «φιλελευθερισμό», διότι αυτοί θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν την δική τους ιστορία, στην οποία το μόνο που λάμπει είναι το χρήμα, το οποίο πρέπει πρώτα να ξεπλυθεί από το αίμα και τον ιδρώτα των Αφρικανών σκλάβων, των βιομηχανικών εργατών, των Εβραίων της Ευρώπης, των γυναικών και των παιδιών του Βιετνάμ, της Ινδίας και της Κίνας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.