Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Monopolies Watch 1: VIVARTIA, επέκταση σε ξένες αγορές



Με την σειρά "Monopolies Watch" θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε ενημέρωση και στοιχεία για την δράση των μονοπωλίων στην Ελλάδα, αλλά και ανά τον κόσμο. Φυσικά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε σε καμιά περίπτωση πληρότητα και άμεση ενημέρωση. Ούτε έχουμε αξίωση επιστημονικής μελέτης και έρευνας. Προσπαθούμε απλά να κρατήσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά για τις κινήσεις αυτού, που από το μεγαλύτερο μέρος της "αριστεράς" σήμερα αντιμετωπίζεται σαν φάντασμα: το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Άρρηκτα συνδεδεμένος με την ύπαρξη του και την δράση του είναι ο ιμπεριαλισμός ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Επικεντρώνοντας την ματιά μας στην Ελλάδα, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε και εμείς στην ανάδειξη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του ελληνικού καπιταλισμού
Είναι ώρα να καταλάβουμε, ότι όποιος είτε αρνείται είτε αποκρύπτει το γεγονός αυτό συμβάλει στην κοροϊδία της ελληνικής εργατικής τάξης, στην ανάσχεση του ταξικού αγώνα και στην αστική προπαγάνδα. Δεν πρόκειται για μια λεπτομέρεια, ούτε υπάρχουν δικαιολογίες. Προς χάριν κανενός τακτικισμού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί οποιοσδήποτε φραγμός που τίθεται στην συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης. 
Δεν πρόκειται για ένα θεωρητικό ζήτημα, αλλά για μια πραγματικότητα η οποία αφορά κάθε εργαζόμενο. Για κάτι που αν ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά του, αν βγάλει τις παρωπίδες που του φορούν η αστική προπαγάνδα και ο οπορτουνισμός, θα μπορέσει να αντιληφθεί χωρίς δυσκολία. Η μόνη δυσκολία είναι στο να συνειδητοποιήσει και να αποδεχθεί ότι το μέλλον του βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του και ότι πρέπει να παλέψει για αυτό χωρίς να περιμένει σωτήρες. 

Naphta


-----------------------------


Σημαντικός παράγοντας του ιμπεριαλισμού των μονοπωλίων είναι η επέκτασή τους σε νέες αγορές. Υπάρχει ο μύθος ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο ντόπιες επιχειρήσεις με ελάχιστες εξαγωγές, με ελάχιστη παρουσία στο εξωτερικό, και με σχεδόν παντελή απουσία συμφερόντων σε άλλες χώρες. 
Παρακάτω παραθέτουμε την ανακοίνωση του ελληνικού ομίλου VIVARTIA, την 35η σε μέγεθος εταιρία στην Ευρώπη (!!!) για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Goody’s – Everest, μέλος του ομίλου της VIVARTIA, στην αγορά της Λιβύης. Η VIVARTIA ανήκει σήμερα κατά 76,89% στην Marfin Investment Group.
Η VIVARTIA είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μονοπωλίου στην Ελλάδα με επεκτατικές τάσεις και επιχειρηματικά ανοίγματα εντός κρίσης. 
Όπως φαίνεται η VIVARTIA και συγκεκριμένα ο όμιλος εστίασης Goody’s – Everest έχει ή σχεδιάζει να επεκταθεί στην αγορά περισσοτέρων των 10 χωρών. 
Το ότι πρόκειται στην συγκεκριμένη περίπτωση για την Λιβύη σίγουρα έχει και την σημασία του, καθώς φαίνεται για άλλη μια φορά πως τα μονοπώλια αξιοποιούν τις ευνοϊκές για τα ίδια  συνθήκες που διαμορφώνονται σε διάφορες χώρες με την παρέμβαση ιμπεριαλιστικών κρατών.

Όπως θα δούμε και σε επόμενη ανάρτηση αυτή η επέκταση σε ξένες αγορές αντανακλάται και στην γενικότερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πάνω από 10%!

(Μια παρατήρηση σε ένα θέμα, το όποιο ελπίζουμε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε σε προσεχή συνάρτηση, αφορά την έντονη παρουσία του ελληνικού κεφαλαίου στην Βουλγαρία. Δίχως να γνωρίζω προς στιγμήν ακριβώς τις συνθήκες, θα ήθελα ωστόσο προτρέχοντας να θέσω το ερώτημα στους φίλους μας της οπορτουνιστικής αριστεράς, πως θα εξηγούσαν αυτήν την κατάσταση στους Βούλγαρους εργαζομένους...)


 (Φωτογραφία από Red Fly Planet)



Υπογραφή στρατηγικής συμφωνίας του κλάδου εστίασης για επέκταση στην αγορά της Λιβύης
2 Απριλίου 2013
ΟΜΙΛΟΣ VIVARTIA: ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΒΗΜΑ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟ 2013


Σε νέα στρατηγική συμφωνία προχώρησε ο Όμιλος Vivartia για την επέκταση του Kλάδου Eστίασης στην αγορά της Λιβύης, πιστός στη δέσμευσή του για εξωστρέφεια και συνεχή προβολή της δυναμικής της ελληνικής επιχειρηματικότητας στις αγορές του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Goody’s – Everest προχώρησε στην υπογραφή συμφώνου με την εταιρεία λιβυκών συμφερόντων Tasty Franchise Ltd για την ανάπτυξη των αλυσίδων Goody’s και Flocafe στη Λιβύη. Η συμφωνία προβλέπει τη λειτουργία τουλάχιστον 10 εστιατορίων Goody’s και 10 καταστημάτων Flocafé σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ τα πρώτα καταστήματα και των δύο αλυσίδων αναμένεται να έχουν λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται να επισφραγίσει το σχέδιο εξωστρέφειας που υλοποιεί με συνέπεια ο Όμιλος Εστίασης Goody’s – Everest και ήδη περιλαμβάνει συμφωνίες για την ανάπτυξη των σημάτων του σε Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και τη λειτουργία περισσοτέρων από 20 καταστημάτων σε Κύπρο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Kλάδου Εστίασης κ. Θανάσης Παπανικολάου υπογράμμισε «Η νέα αυτή συμφωνία για την παρουσία ελληνικών σημάτων στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Λιβύης μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και έρχεται να προστεθεί στην ήδη δυναμική παρουσία της Goody’s – Everest στο εξωτερικό. Είναι απόδειξη ότι η δοκιμαζόμενη ελληνική επιχειρηματικότητα διαθέτει αδιαφιλονίκητα τα εχέγγυα να ανταγωνιστεί επιτυχώς σε διεθνές επίπεδο και να κερδίσει τις εντυπώσεις».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Vivartia, κ. Γιάννης Αρτινός, προσέθεσε «Ο Όμιλος Vivartia συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην ποιότητα. Μέσα από ένα πρόγραμμα δυναμικής εξωστρέφειας, τα τελευταία 2 έτη αναπτύσσουμε με ταχείς και έντονους ρυθμούς την παρουσία μας στο εξωτερικό, μέσα από εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών και μέσα από νέες παραγωγικές μονάδες – όπως αυτή που προκύπτει από τη συνεργασία μας με την Exeed Industries. Ο Όμιλος Eστίασης, μετά από τα νέα καταστήματα στις αγορές των Βαλκανίων και της Β. Ευρώπης, κάνει τώρα το πρώτο του βήμα και στην αναπτυσσόμενη αγορά της Β. Αφρικής. Η νέα συμφωνία με την Tasty Franchise Ltd για 20 νέα καταστήματα, προσθέτει άλλη μια χώρα στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, στοχεύοντας σε 7εκ. νέους καταναλωτές που θα έχουμε την ευκαιρία να προσφέρουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας».
(Υπογράμμιση και σύνδεσμοι από Naphta)

VIVARTIA


2 σχόλια:

  1. Πάρε αγαπητέ και αυτό το πακετάκι:
    http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7506967.
    Φτωχόπαιδα, χωρίς στον ήλιο μοίρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Μόλις έκανα και ανάρτηση σχετικά και ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες. Φτωχόπαιδα πραγματικά, γι'αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους εντάξει στην οικονομική και κοινωνική πολιτική του...

      Διαγραφή

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.