Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

 ΣΔ Βιετνάμ: Απεβίωσε ο στρατηγός Βο Νγκιεν Γκιαπ




Ο Βιετναμέζος στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιαπ, κορυφαία φυσιογνωμία στον αγώνα της χώρας του για ανεξαρτησία και της νίκης της στον Πόλεμο του Βιετνάμ, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 102 ετών, δήλωσαν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κι ένας συγγενής του.

Ο στρατηγός πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο 108 του Ανόι, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματούχος του στρατού από τις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. «Πέθανε από γηρατειά, όχι εξαιτίας οποιασδήποτε ασθένειας», σημείωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο στρατηγός νοσηλευόταν για αρκετά χρόνια λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.

Ο Γκιαπ ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, μετά τον ιδρυτή του, τον Χο Τσι Μινχ.

Επίσης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς στην Ιστορία. Το 1954 επέβαλε στο Ντιεν Μπιεν Φουμια ηχηρή ήττα στα γαλλικά αποικιοκρατικά στρατεύματα, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάδυση ενός ανεξάρτητου Βιετνάμ και για το τέλος της γαλλικής κυριαρχίας στην Ινδοκίνα.

Μετά τη νίκη στο Ντιεν Μπιεν Φου, ο Γκιαπ συνέχισε να διοικεί τα στρατεύματά του στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους, του Νότιου Βιετνάμ, μέχρι την κατάληψη της Σαϊγκόν, στις 30 Απρίλη 1975.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.