Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Νέο κύμα συνδικαλιστικών διώξεων

Νέο κύμα συνδικαλιστικών διώξεων

Σήμερα η δίκη του Νίκου Γόντικα στην Τρίπολη. Συνδικαλιστές από τους ΟΤΑ, αγρότες και εργάτες στη Ζάκυνθο σέρνονται επίσης στα δικαστήρια
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη στελεχών του ταξικού κινήματος

Νέες διώξεις συνδικαλιστών προσθέτει καθημερινά η ένταση του αυταρχισμού κυβέρνησης και εργοδοσίας, για να εμπεδώσουν στο λαό το δόγμα «νόμος και τάξη», να καμφθεί κάθε αντίσταση και αντίδραση στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Συγκεκριμένα:

1. Σήμερα, Τετάρτη, δικάζεται στην Τρίπολη ο Νίκος Γόντικας, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και στέλεχος του ΚΚΕ στην Αρκαδία, επειδή στις 5/5/2010 συμμετείχε σε κινητοποίηση που έγινε στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, έξω από το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Τρίπολης, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης επιστάτη του σχολικού συγκροτήματος. Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στήριζαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου και Λυκείου, ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, η ΕΛΜΕ, το ΕΚ Αρκαδίας και άλλοι φορείς, ενώ η απόλυση κρίθηκε παράνομη ακόμα και από τα δικαστήρια.

Η δίωξη του Ν. Γόντικα προέκυψε από μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει το κόμμα του Στέφανου Μάνου «Δράση» στον Αρειο Πάγο, στις 12/5/2010, ενάντια στο ΠΑΜΕ και τις κινητοποιήσεις του. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρίπολης είναι η μόνη που προχώρησε την υπόθεση με βάση την αναφορά της «Δράσης». Τον Απρίλη του 2011 κάλεσε τον Ν. Γόντικα σε προκαταρκτική εξέταση και στη συνέχεια όρισε την ημερομηνία της σημερινής δίκης.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σήμερα σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στα δικαστήρια της Τρίπολης. Ψηφίσματα καταδίκης της δίωξης έχουν εκδώσει η ΠΟΕ - ΔΟΥ, τα σωματεία εργαζομένων στις ΔΟΥ Σάμου, Χίου, Λάρισας, Αρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, το ΝΤ Αρκαδίας της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρου Αρκαδίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αρκαδίας, η ΕΛΜΕ Αρκαδίας, το Σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες του Ν. Αρκαδίας, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Ν. Πελοποννήσου και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

2. Ενα ακόμα δικαστήριο σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στήνεται στη Ζάκυνθο την Παρασκευή 10 Γενάρη. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα κάτσουν ο Διονύσης Συγούρος, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, ο Δημήτρης Σούλης, μέλος της Γραμματείας Ζακύνθου της ΠΑΣΥ και 5 ακόμα αγρότες, επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην περιοχή Λούμπα Ζακύνθου, διαμαρτυρόμενοι στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Η δίωξη σε βάρος τους ασκήθηκε το Γενάρη του 2010. Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους του νησιού να συμμετάσχουν μαζικά σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, τη μέρα της δίκης, στις 9 π.μ. Στη συγκέντρωση καλεί και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού.

3. Στα δικαστήρια σέρνονται την Παρασκευή 10 Γενάρη συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ ΟΤΑ, ανάμεσά τους και στελέχη του ΠΑΜΕ. Η δίωξη ασκείται ενάντια στο σύνολο των μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπως αυτό ήταν συγκροτημένο το 2011 και αφορά την πολυήμερη απεργία του κλάδου, τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου. Κυβέρνηση και Δικαιοσύνη επικαλέστηκαν τότε προσχηματικά την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη ρύπανση, εξαιτίας της μη αποκομιδής των σκουπιδιών. Η δίκη είχε αναβληθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στη στάση εργασίας την Παρασκευή, από τις 11 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια. Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο αναφέρει ότι η δίωξη «εντάσσεται σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εργαζομένων του κλάδου σε μια περίοδο που στον κλάδο εντείνονται οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες, το χαράτσωμα του λαού, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις τομέων των Δήμων με κορωνίδα την καθαριότητα».

4. Να σταματήσουν, αμέσως, οι διώξεις συνδικαλιστών και εργαζομένων που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ενάντια στο χαράτσι των διοδίων, απαιτεί η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, με παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε στον αντιπεριφερειάρχη Γ. Καλτσογιάννη. Η Περιφέρεια έχει δώσει εντολή για τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος υπαλλήλου της υπηρεσίας στο Βόλο, επειδή συμμετείχε σε μια τέτοια κινητοποίηση, αξιοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο 4057/2012. Η Γραμματεία σημειώνει ότι ο Περιφερειάρχης κατά τα άλλα είναι λαλίστατος ενάντια στις αυξήσεις στα διόδια, που έχουν οδηγήσει στο «να πληρώνει ο λαός 8 ευρώ για να πάει από το Βόλο στη Λάρισα, ή να επιλέγει το παιχνίδι με το θάνατο από τους παράδρομους».

Ριζοσπάστης, Τετάρτη 8 Γενάρη 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.