Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση

«ΙΜΑΣ» - «ΣΥΡΜΑ» Βόλου: «Παγώνει» η εκ περιτροπής εργασία, σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι
Ανακοίνωση της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους των «ΙΜΑΣ» και «ΣΥΡΜΑ» στο Βόλο η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, μετά την προσωρινή υποχώρηση της εργοδοσίας στην απαίτησή της για εκ περιτροπής εργασία. Το προσωρινό «πάγωμα» προέκυψε από την τριμερή συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν από σήμερα στη δουλειά, μετά από δυο περίπου βδομάδες απεργιακού αγώνα. Το βράδυ της Δευτέρας έκαναν Γενική Συνέλευση, στην οποία συζήτησαν για το αποτέλεσμα της κινητοποίησης και για τα επόμενα βήματα. Στο πλευρό τους βρέθηκαν, όπως και σε όλη τη διάρκεια της απεργίας, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό στους εργαζόμενους απηύθυναν ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, και ο Αποστόλης Νάνος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το «παρών» έδωσε και το μουσικό συγκρότημα του ΠΑΜΕ, που κράτησε συντροφιά στους εργαζόμενους μετά το τέλος της συνέλευσης.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα. Στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο 20ήμερο, η επιχείρηση είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει την αξίωση για επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας ή για άλλα «ισοδύναμα μέτρα». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι επιδίωξε η αναφορά στα «ισοδύναμα μέτρα» να συμπεριληφθεί στο πρακτικό συμφιλίωσης της τριμερούς συνάντησης, όμως το επίμαχο σημείο αφαιρέθηκε μετά από παρέμβαση των εργαζομένων. Στο μεταξύ, εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του Εφετείου για την απεργία στην «ΙΜΑΣ» και τη θυγατρική της «ΣΥΡΜΑ». Η εργοδοσία είχε προσφύγει ζητώντας να κριθεί η απεργία παράνομη, ωστόσο οι πρωτόδικες αποφάσεις δικαίωσαν τους εργαζόμενους.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Μόνο οι αγώνες των εργατών μαζί με την πιο πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη μπορούν να ανακόψουν την επίθεση της εργοδοσίας. Οι συνάδελφοι εργάτες σε ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ με τη στάση τους όλο αυτό το διάστημα, έχοντας στο πλευρό την εργατική τάξη και τις λαϊκές οικογένειες του Βόλου, πέτυχαν μια σημαντική υποχώρηση της εταιρείας στην απαίτησή της για εκ περιτροπής εργασία. Υποχώρηση που είναι όμως προσωρινή, κάτι που φαίνεται τόσο στο πρακτικό της τριμερούς συνάντησης, όσο και στη στάση της εργοδοσίας. Το σημείο του πρακτικού που λέει ότι στο 20ήμερο "θα πρέπει να αναζητηθεί και βρεθεί μηχανισμός προσαρμογής του κόστους στις διακυμάνσεις ζήτησης του προϊόντος" δεν αφήνει κανένα περιθώριο επανάπαυσης.

Η εργοδοσία ετοιμάζεται μέσω των διαβουλεύσεων των επόμενων 20 ημερών να εξαπολύσει νέα επίθεση. Έχει στη φαρέτρα της το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων, το οποίο έχει μετατραπεί σε νόμους, με τη συμβολή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ανασυντάσσεται για να χτυπήσει με νέους εκβιασμούς. Ήδη ξεκίνησε έχοντας στο πλευρό της το δήμαρχο Μπέο, ο οποίος με την έκκλησή του "να παραμείνει στο Βόλο η ΙΜΑΣ" ρίχνει νερό στο μύλο της τρομοκρατίας ότι αν δεν δεχτούν οι εργάτες να κάνουν πίσω από τις ανάγκες τους, η εταιρεία μπορεί και να κλείσει. Το έργο το έχουμε ξαναδεί να παίζεται και σε άλλες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικότερη τη Χαλυβουργία. Ξέρουν οι εργάτες από εχθρούς που έρχονται ντυμένοι σαν φίλοι.

Συνάδελφοι εργάτες σε ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ,

Με τη σθεναρή σας στάση αναγκάσατε την εταιρεία να παγώσει το μέτρο της εκ περιτροπής και να προχωρήσει σε ελιγμό. Μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες δείξατε το κουράγιο και την αποφασιστικότητά σας. Έχετε αποκομίσει πλούσια πείρα από πρώτο χέρι για το πώς πρέπει να οργανώνεται ένας αγώνας. Είδατε τα θετικά, αλλά και τις αδυναμίες.

Καμία αναμονή αυτές τις 20 μέρες. Οργανωθείτε καλύτερα. Κατά πόστο, ειδικότητα, βάρδια. Ετοιμαστείτε για τη νέα επίθεση της εταιρείας. Μπορείτε να βγείτε νικητές.

Απορρίψτε τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία. Η εργοδοσία έχει πήξει στα κέρδη από το δικό σας ιδρώτα και τη δική σας δουλειά. Μη δεχτείτε καμία μείωση μισθών ή αφαίρεση άλλων δικαιωμάτων. Μην πέσετε στην παγίδα των εθελούσιων, έτσι βαφτίζουν τις απολύσεις.

Είδατε τη δύναμή σας. Αυτό που φοβάται το κεφάλαιο είναι η ταξική οργάνωση και πάλη. Το επόμενο διάστημα έχετε την ευκαιρία να ενώσετε τον αγώνα σας με το ταξικό εργατικό κίνημα που προετοιμάζει και οργανώνει όλη την εργατιά της χώρας για το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Μπορούμε να νικήσουμε. Στηριχτείτε στο ΠΑΜΕ που είναι στο πλευρό σας όπως ήταν όλο αυτό το διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται. Δεν δημοσιεύονται σχόλια τα οποία θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην δική μας αντίληψη διαλόγου. Δεν γίνεται αποδεκτός αντικομμουνιστικός, φασιστικός, ρατσιστικός οχετός, καθώς και σχόλια προβοκατόρικου χαρακτήρα κάθε είδους. Οι διαχειριστές θεωρούν δικαίωμά τους την διαγραφή ή μη δημοσίευση οποιουδήποτε σχολίου κατά την κρίση τους και χωρίς υποχρέωση περαιτέρω εξηγήσεων.